Een goede leidinggevende bouwt aan het zelfvertrouwen van zijn werknemers. Maar tussen zelfvertrouwen en arrogantie zit een dun lijntje. Zelfvertrouwen is voor mij realistisch geloof hebben in je eigen kunnen. Arrogantie zie ik als jezelf beter vinden dan anderen. En jezelf beter vinden dan je eigenlijk bent.
Er zijn veel mensen die ver komen met die tweede eigenschap. Maar zelfvertrouwen heeft mijn voorkeur. Leiding geven ala Andre Hazes heeft mijn voorkeur. Omdat je daar verder mee kunt komen. Zeker als mens. 

Zelfvertrouwen versus arrogantie

Voor mij is arrogantie iets intrinsieks. Arrogantie kan gevoed worden door de buitenwereld, maar komt vooral uit een persoon zelf. Ook zelfvertrouwen kan van buiten worden gevoed, alleen is de bedoeling dan gezonder. Ook in een werksituatie.
Ter leering ende vermaeck geef ik graag twee voorbeelden van Bekende Nederlanders die ik van dichtbij meemaakte en hun ‘definitie’ van zelfvertrouwen. Eerst een zanger. Daarna een topsporter. Eerst leiding geven ala Andre Hazes.

Andre Hazes en leiding geven met zijn 200 bord

Andre Hazes paste perfect tussen de darters. Hij had de avond van zijn leven, toen hij in Utrecht langskwam om een groot toernooi (de Worlds Darts Trophy) te bekijken. Andre vond gelijkgestemden, kerels met een vergelijkbare achtergrond. En liefde voor sport. En bier.
Andre was mijn gast tijdens de live uitzending en had het zo naar zijn zin, dat hij mij tijdens wedstrijden openhartig privé-zaken vertelde. Nee, wat hij vertelde, zal ik nooit delen. Wat ik wel kan vertellen is dat Andre een bord met daarop 200 had meegenomen. De volkszanger had dat getal er in dikke letters zelf opgeschreven. Hij ging er mee de zaal in om Nederlandse darters aan te moedigen, vertelde hij me. Ik wees Andre erop dat 180 het hoogste is dat er bij darts gegooid kan worden. Maar Andre antwoordde me, dat hij dat getal er met een andere reden op had geschreven. ,,Wanneer je op het podium staat, moet je denken dat je twee meter lang bent”, doceerde de kleine man. ,,Dan ben je zelfverzekerder en presteer je beter.” En daar zat Andre even later. Met een klein bord op een stok, waarop 200 stond geschreven.
Ik weet zeker dat ik er zelf beter (minder slecht) van was gaan gooien. Puur omdat er iemand is die in je gelooft. (‘Want zij gelooft in mij’). En dat toont. Laat weten. Er zouden meer managers moeten zijn ala Andre, met 200 bordjes, vind ik.

Fuck the facts

Topsporters hebben de neiging om dat geloof te overdrijven. Om met oogkleppen op te leven. Zelfvertrouwen is in topsport zo belangrijk dat topsporters negatieve feiten soms volledig uitschakelen. En worden wat ze denken te zijn. Een voorbeeld.
Omdat ik commentaar gaf bij zijn tenniswedstrijd voor de NOS, had ik zijn cijfers bijgehouden. Het aantal dubbele fouten was 12. Maar toen ik hem daarmee confronteerde, antwoordde hij doodleuk dat het er echt maar zes waren.
Deze speler had dan ook ongelooflijk veel zelfvertrouwen. Hij versloeg met die inborst zelfs de toenmalige nummer één van de wereld. Nota bene met het aanvallende speltype waarom die nummer één bekend stond.
Na zijn carrière bleef hij de feiten verdraaien. Waardoor zijn organisatie denkt dingen goed te doen, die het verkeerd doet en er uiteindelijk slechter op wordt. En minder prettig.

Fake news

De lat hoog leggen, is zeker voor een topsporter (en helemaal voor een hoogspringer) noodzakelijk. Jezelf zelfvertrouwen geven ook. Zeker in individuele sporten. Maar wanneer je een bedrijf leidt, zou ik deze manier van leven en leiding geven niet adviseren. Dan is het beter om wat reëler naar zaken te kijken. Dan is het verstandiger om niet zo van jezelf overtuigd zijn, dat je de werkelijkheid uit het oog verliest. Je bedrijf beter voordoen dan het er voorstaat is oneerlijk naar je werknemers. Verkleint je geloofwaardigheid enorm wanneer uitkomt dat het er slechter voorstaat dan je uitdraagt.
Collega’s zelfvertrouwen geven, prima. Maar jezelf hoger inschatten dan je daadwerkelijk bent? Dat is als een bord (met een 300 voor jezelf erop) voor je kop hebben. Ik zou het maar laten. Want al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Zelfs bij een snelle topsporter.

De vraag is daarom: Ben jij liever een Andre Hazes of iemand die met fake news boven de rest probeert uit te stijgen.

Succes met kiezen.

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/wp-admin/post.php?post=7067&action=edit

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?