Zou je willen weten wat er in de basis voor nodig is om zelf video te maken? Zie je in dat video booming is en dé manier om mensen het beste te bereiken? Dan is dit de basiskennis die je zou moeten hebben, voordat je zelf aan de slag gaat. Voor wanneer je zelf een video wil maken.

Zelf een onderscheidende video maken

Heel belangrijk om te beseffen is dat er al miljoenen video’s worden gemaakt. Dagelijks. En dat aantal loopt jaarlijks op. Besef ook goed dat 99,9 procent van die video’s weinig bereik heeft. Of weinig effect. Je zult je daarom steeds steeds meer moeten onderscheiden van al die mensen die met hun mobiele telefoon aan de slag gaan. En dat kan vooral door je video’s met de juiste kennis te maken. Of laten maken.

Waarom de meeste video’s niet scoren

Waarom veruit de meeste video’s niet goed scoren? Omdat 99,9 procent van de video’s met te weinig kennis wordt gemaakt. En dat is weer een gevolg van het feit dat de meeste mensen niet goed beseffen dat video maken heel veel meer is dan op record drukken. Er zijn verschillende soorten kennis nodig voor goede video. Ook wanneer je zelf een video gaat maken die je door veel mensen bekeken wilt hebben, is kennis noodzaak. Heel veel soorten kennis. Welke?

Soorten kennis

Zonder volledig te zijn, hierbij een aantal van de vakgebieden waarvan kennis nodig is om een goede video te kunnen maken.
Kennis van:

  • Filmen
  • Geluid
  • Storytelling
  • Editing
  • Vormgeving
  • Social Media

Voor ieder vakgebied is software en/of hardware nodig. En de kennis daarvan. Ieder vakgebied is vervolgens verder op te delen in specialismen. Zo kan geluid alleen al bestaan uit algemeen geluid, sounddesign, gesproken woord, voice-overs en muziek.
Waarbij ieder geluidsonderdeel op zijn beurt weer veel specifieke kennis vereist. Hetzelfde geldt voor filmen. En editen.

De waarde van opleiding en ervaring

Voor iedere soort kennis die ik hier boven noemde, kun je een opleiding volgen. Vervolgens is het zaak om die theorie in de praktijk te brengen. Videomaken is dus een zeer multi disciplinair ervaringsvak. Zonder te overdrijven kun je gerust stellen dat het jaren tijd vergt, voor je voldoende basiskennis hebt om in je eentje een goede video te maken.
Heb jij zoveel tijd? En geduld. Steekt jouw werkgever de kosten daarvan graag in opleidingen? En vind je het leuk om te doen? Heb je er talent voor? Dan zou ik er zeker mee starten. En anders?

In een ideale wereld

In een ideale wereld huur je de beste cameramensen (meervoud inderdaad) in, de beste geluidsmensen, de beste acteurs, belichters, regisseurs, producers, scriptschrijvers, editors, coloristen, social media experts, enzovoort. Je begrijpt, dat gaat je een vermogen kosten. En zeeën tijd. Plus een enorm reclamebudget, dat alleen de multinationals hebben.
Maar aan de andere kant van het spectrum sta jij, met te weinig kennis en waarschijnlijk geen tijd om jaren opleiding te volgen en vervolgens nog eens jaren praktijkervaring op te doen. Misschien ben je iemand die met veel plezier terugkijkt op een eigen video, maar daar weinig succes mee boekt. Weinig views mee scoort. Ook niet ideaal.
Aan jou dus de keus. Ga je matige tot slechte filmpjes zelf maken, met weinig bereik en effect? Heb je een enorm budget om alle genoemde professionals in te horen? Of…..

Bonustip

Er is ook een middenweg mogelijk. Een mix die prima werkt. Laat bijvoorbeeld eens per jaar een professionele, wat langere video maken door die multifunctionele, ervaren filmmaker. Een video van bijvoorbeeld een minuut of twee. Een hele mooie die je lang kunt inzetten op verschillende platforms. Een video als prachtige, algemene reclamevideo voor je bedrijf, dienst, product of evenement. En maak daar bovenop zelf bijvoorbeeld één keer per week een korte, simpele video met eigen apparatuur. Van een seconde of tien tot een minuut.
Zo’n eigen video (met wat basiskennis gemaakt) heeft als voordeel dat ie er meestal heel authentiek uitziet. En authenticiteit scoort momenteel. Zo’n combinatie laat bovendien zien dat je zowel professionele video hebt, als video die je zelf gemaakt hebt.
Maar dan moeten die eigen video’s wel in de basis aan een paar minimale eisen voldoen. Waarbij geluid vaak het ondergeschoven kindje is. Mensen haken vaak al af omdat wat gezegd wordt geeneens goed te verstaan is. En dat wil je niet, toch?
Over geluid meer in een andere blog.

Succes, wanneer je zelf een video wil maken.
Succes ook met het kiezen van jou beste video strategie!
En het volgen van een cursus basiskennis videomaker.
Ik help je er graag bij.

 

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/mensen-bereiken-en-raken-met-video/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

 

 

Vragen?