Deze info gaat je helpen, wanneer je wilt weten wat een video kost.
De kosten van een video worden bepaald door de volgende factoren:
– Het uurtarief van degene die je video maakt.
– Het aantal personen dat je video maakt
– Het aantal uren werk
– De apparatuur van je filmmaker
– De mate waarin de maker van je video zijn kosten door berekend
Hierbij meer uitleg over die kostenbepalende factoren.

Het aantal uren werk

Wanneer je een presentatie, of één enkel shot wil laten filmen, ben je bijna altijd binnen een uur klaar met filmen. Het nabewerken van geluid en beeld en het toesturen van de video hoeft dan meestal ook maar een uur te duren. Zo’n eenvoudig, ongemonteerd stuk video wordt een ‘recht stuk’ genoemd. Kosten daarvoor bij mij: 130 euro, ex BTW, reisuren en kilometervergoeding.
Aan Hollywood films wordt maanden en soms langer gewerkt. Door heel veel mensen, op veel locaties. De kosten daarvan komen al snel boven de miljoen euro uit. Waarschijnlijk niet het budget waarmee jij een video wilt laten maken.
Tussen deze twee voorbeelden in, zitten onnoemelijk veel mogelijkheden. Afhankelijk van je budget en je wensen kan je beoogde filmmaker een offerte maken. Daarbij is het met betrekking tot de kosten goed om het volgende te weten.

Het doorbereken van kosten

Vaak schrikken mensen van offertes van videomakers. Waarom video maken meestal best duur is? De apparatuur van professionele videomakers is kostbaar. En worden bijna altijd doorberekend aan klanten. Niet door mij. Ik heb apparatuur gekocht van mijn omroep-verdiensten. Ik reken puur de werkuren.
Veel videobedrijven hebben een eigen pand. En berekenen ook de kosten daarvan door aan hun klanten. Ik heb een prachtige werkkamer als uitbouw aan ons woonhuis en reken ook die kosten voor die edit- en inspreek plek niet door.

De apparatuur van een videomaker

Apparatuur om professioneel te filmen is dus duur. Heel duur. Een goeie camera kost al snel een paar duizend euro. En het liefst heb je er als filmmaker meer dan eentje. Zodat je meer mogelijkheden hebt om te filmen en je een back-up hebt, mocht je toestel voor reparatie weggebracht moeten worden. Waarbij reparatie vaak meerdere dagen en soms weken duurt. Zelf heb ik drie verschillende camera’s.
Naast een camera heb je een lens nodig. En het liefst meerdere lenzen. En ook die kosten al snel een paar duizend euro.
Als filmmaker kun je ook niet zonder een goed statief (ik heb twee goeie en vijf basisstatieven), goede geluidsapparatuur (Sennheiser in mijn geval), licht, maar ook edifsoftware (Final Cut Pro) en abonnementen op bijvoorbeeld WeTransfer (om de beelden te versturen) en Vimeo. Zelf heb ik daarnaast onder veel meer een Ronin RS2 gimbal en sliders. Grote producties hebben zelfs hele kranen waarmee een camera over grotere afstanden door de lucht bewogen kan worden.
Filmen kost daarom al snel tienduizenden euro’s. En die uitgaven moeten worden terugverdiend. Dat is de reden dat video laten maken vaak duurder is dan verwacht.

Het uurtarief van een videomaker

De uurtarieven van de meeste videomakers liggen tussen de 50 en 100 euro per uur. Tip: Bepaal zelf of je de kwaliteit van de recente, door je bekeken video’s van je beoogde videomaker passend vindt bij het gevraagde uurtarief. Bekijk een recente video van je beoogde videomaker die je goed vindt en vraag wat die video gekost heeft. Of vraag hoeveel uren werk daar in zat. Zo kun je makkelijk een goede kwaliteit-prijs verhouding bepalen. Eentje die jij passend vindt

Het aantal personen dat je video maakt

De kosten van een video worden ook bepaald door het aantal mensen dat ingezet wordt voor een video. In een ideale wereld, die van de grote Hollywood producties of multinationals, worden de volgende specialisten ingehuurd: Scriptschrijvers, lokatie scouts, producers, acteurs, make-up artiesten, belichters, geluidsmensen, cameramensen, voice-overs, editors, coloristen, vormgevers, ondertitelaars, vertalers, pr-mensen, …… En ‘the list goes on’. Je begrijpt, dat wordt al snel een veel te dure onderneming voor de meeste ondernemers.
Maar ook voor eenvoudiger video’s komen als snel twee, drie of vier mensen mee. En die moeten ook nog eens allemaal met elkaar en met jou communiceren. Ook daarin gaat dus heel veel tijd en geld zitten. Heb je die tijd en dat budget niet, maar wil je toch een goeie video laten maken, kies dan voor iemand die basiskennis heeft van zoveel mogelijk facetten van het vak. Een multi mediale ervaringsdeskundige. Want zeker voor je internet video’s komen er al snel teveel mensen mee, betaal je al snel teveel.

Kosten video bij EVC

65 euro per uur. Ex BTW. Dat is wat ik reken. Zie de pagina Video en editing op mijn site voor meer details.
Goed om te weten: Voor video’s die een mooi maatschappelijk doel dienen, reken ik 50 euro.
En ieder jaar maak ik één keer gratis een video voor zo’n goed doel of voor een jong talent die een goede video nog niet kan betalen.

 

Succes met kiezen.

Ik help je daarbij graag!

Chat openen
Vragen?