Wil je opnames maken of laten maken met een drone? Dan is dit goed om te weten in 2021.

De regels vanaf 2021

De regels voor drone vliegen zijn veranderd voor 2021. Per land waren die regels anders, nu zijn ze gelijk getrokken voor alle EU-landen. Dat is wel zo prettig. Zo kun je bijvoorbeeld ook op vakantie makkelijker opnames vanuit de lucht maken.

Amateurs en professionals gelijk getrokken

Voor 2021 moest je als professionele drone vlieger geld betalen om te mogen vliegen en filmen. Ook dat is anno 2021 gelijker getrokken. Dat is een stuk eerlijker dan hoe het was.

Een vliegbrevet is niet altijd meer nodig

Professionals, mensen die geld verdienen aan drone opnames, moesten voor 2021 een vliegbrevet halen. Amateurs hoefden dat forse bedrag daarvoor niet te betalen. Maar wanneer je drone onder de 250 gram is, hoef je vanaf 2021 ook als professional geen vliegbrevet meer te halen.
Besef daarbij wel dat het besturen van een drone een skill is die je niet zomaar beheerst. Veel mensen, ook professionals, crashen hun eerste drone. Opnames laten maken, in plaats van zelf maken, is ook daarom beter, minder duur vaak ook.

Hoe lichter de drone, hoe meer je er mee mag

Met een kleinere drone kun je uiteraard makkelijker manoeuvreren, makkelijker door dingen heen vliegen bijvoorbeeld. Maar (een goede verandering vind ik dat) je mag er nu ook meer mee, dan met een zwaardere drone. Omdat een zwaardere drone meer schade kan aanrichten. Daarom maak ik vooral graag prachtige beelden met mijn DJI Mavic Mini.

De belangrijkste algemene regels voor drone vliegen

  • Je moet je drone anno 2021 registreren.
  • Je moet je registratienummer op je drone hebben staan.
  • Je moet altijd eerst checken of je ergens mag vliegen.
  • Je moet je drone altijd in het zicht houden.
  • Je mag niet hoger dan 120 meter vliegen.
  • Je mag alleen bij daglicht vliegen.
  • Je mag niet vliegen wanneer je alcohol op hebt.

Waar mag je vliegen?

Om te weten of je ergens mag vliegen, moet je de dronekaart eerst raadplegen. Je zult daarop zien dat vooral gebieden rond vliegvelden, stedelijke gebieden en bepaalde natuurgebieden ‘off limits’ zijn.
En dat dat best een fors gedeelte van Nederland beslaat. Kijk daarvoor op:
vliegjedroneveilig.nl
noflyzone.nl
of: aeret.kaartviewer.nl
Gebruik verder je ‘common sense’. Vlieg niet waar neerstorten serieuze schade kan aanrichten. Of hinderlijk kan zijn. Het is daarom strafbaar om bijvoorbeeld te vliegen boven mensen menigten, snelwegen of calamiteiten zoals verkeersongelukken en branden.

Wat is mooi en niet mooi om te filmen?

Vliegen naar een object, event of persoon toe is mooi. Daar zijwaarts langs vliegen ook. Meevliegen met een bewegend object of persoon geeft gave beelden. Voor een eindshot in je film kan ergens weg van vliegen mooi zijn.
Daken van gebouwen vallen meestal tegen. Lang niet alles van boven is mooier dan vanaf de grond.

Wanneer kun je het beste vliegen?

Een dag met zonlicht levert mooiere beelden op dan op een sombere dag. Een dag met weinig wind maakt je shots stabieler. Op een regendag kunnen druppels op je lens je beelden verpesten.
Ook voor dronevliegen zijn de ‘Golden Hours’ het moois. Golden Hours zijn de momenten vlak na en vlak voor zonsondergang.

Conclusie

Drone vliegen is fun. ‘The difference between men and boys, is the seize of their toys.’ Maar er zitten ook haken en ogen aan drone vliegen.Ik hoop dat die nu wat duidelijker voor je zijn.

Deze informatie is niet compleet, maar bedoeld om de basisregels helder te maken.

Succes en plezier met vliegen!
Of laten vliegen.
Doe ik graag voor je.

Chat openen
Vragen?