Dit praktische advies gaat verder dan het belang van storytelling alleen maar noemen. Of alleen maar vertellen dat het belangrijk is om een goed verhaal te vertellen. Want hoe doe je dat nou eigenlijk precies, een goed verhaal vertellen door middel van video? Dit zijn tips over storytelling waar je echt wat aan hebt.
Het is een hippe term, storytelling. Adviseurs vallen over elkaar heen om het belang ervan te benoemen. Maar in de uitleg over storytelling komen de meeste adviseurs niet veel verder dan algemene bewoordingen. Dan informatie over het verhaal zelf. Er is minder over de vorm te vinden. En nog minder over de vorm van de vorm.
Want voor ik je mijn tips geef, is het eerst goed om te beseffen dat je een verhaal in verschillende vormen kunt vertellen. Mondeling, door middel van tekst, met behulp van audio, van beeld of een combinatie ervan.
Video, de beste manier om een story te vertellen
Video is bewezen de beste manier om een verhaal, een story te vertellen. Door middel van video kun je namelijk heel veel informatie kwijt, In korte tijd. Belangrijk omdat we steeds minder tijd hebben. Tips over storytelling waar je echt wat aan hebt, gaan vooral over het beseffen wat video nou eigenlijk is. Wat goede video kan zijn.
Video is een fantastische mix van beeld, geluid en vormgeving. Tegelijkertijd. De verschillende manieren om impact te hebben, kunnen met video op een zelfde moment gebruikt worden. Video’s scoren niet voor niets meestal (veel) meer views dan een foto. Of een tekst. Off een audiobericht.
Video dus als beste vorm om je verhaal te vertellen. Maar dan komt het. Dan gaat het vervolgens om de vorm van de vorm.
Uitsnedes bepalen de kracht van je story
Tips over storytelling waar je echt wat aan hebt zouden altijd moeten gaan over uitsnedes. Over kaders. Over vorm. Over de vorm van video zijn boeken vol te schrijven. Of honderden video’s mee te vullen. Maar zelfs de basis wordt niet genoemd door content adviseurs. Belangrijk is dat je de basis begrijpt van video. Dat je beseft dat beelden uit verschillende uitsnedes bestaan. En dat het goede gebruik van de juiste uitsnede en de juiste volgorde van die uitsnede een groot deel van het succes van je video bepaalt. Door te variëren in de uitsnedes van je shots maak je het veel prettiger om naar je video te kijken. Maar welke uitsnede zijn er dan eigenlijk?
Close-up
Ten eerste is er de close-up. Heel gek dat die vaak ontbreekt in video’s. Want een close up van een gezicht bijvoorbeeld, geeft de meeste emotie, beleving en betrokkenheid. De basis van succes voor een video.
Maar tegelijkertijd is het juist niet zo gek dat close-ups vaak ontbreken in video’s. Het is vaak namelijk het moeilijkste shot om te maken. Want je hebt goede apparatuur nodig om flink en scherp te kunnen inzoomen. En onderwerpen bewegen eerder uit je beeld, uit je kader, wanneer je inzoomt. Kijk er maar eens wat video’s op terug. En besef het wanneer close shots ontbreken. Het zegt meestal wat over de maker ervan of de gebruikte apparatuur. Close-ups, ze mogen meestal niet ontbreken om succes met je video te hebben.
Een close shot kun je natuurlijk ook bereiken door tijdens de opname in te zoomen. En wanneer je dat langzaam, op het juiste moment goed doet, kan dat extra veel emotie en betrokkenheid genereren. Denk aan de traan van Maxima tijdes haar huwelijksplechtigheid. Maar bewegingen met een camera is weer een deskundige stap in de film verder. In deze blog gaat het over vaste shots. Over de basis. En dan is dit het volgende shot, het volgende kader.
Medium shot
Wanneer je je onderwerp wat wijder in beeld neemt, wordt dit een medium shot genoemd. Om het in deze blog bij mensen te houden; je kunt iemand ook filmen van de top van het hoofd tot en met het middel. Dat zou je bijvoorbeeld prima kunnen doen wanneer iemand iets uitlegt en veel met de handen werkt tijdens die uitleg. De navel tot en met een middel is dan een mooi punt voor de onderkant van je shot. Neem in je shot geen halve benen of halve armen mee. Dan geeft dat de kijker het gevoel dat armen of benen zijn geamputeerd.
Totaal shot
Tot slot in deze basic uitleg over de verdeling van kaders is er het totaalshot. Zo’n shot kun je heel goed gebruiken om te laten zien in welke setting iets afspeelt.
Vroeger (in de populaire serie Dallas was dat heel goed te zien) begon een film bijna altijd met een heel ruim (totaal) shot van bijvoorbeeld een mooi huis in een mooie omgeving. Daarna zag je het huis zelf, dan een kamer, vervolgens de hoofdrolspelers en daarna close ups van die hoofdrolspelers. Op deze manier vertel je eerst waar iets afspeelt, dan waar precies (de woonkamer bijvoorbeeld), vervolgens wie de hoofdrolspelers zijn en dan welke hoofdrolspeler wat zegt, welke emotie heeft. Zo vertel je in de basis heel duidelijk een verhaal.
Tegenwoordig beginnen verhalen (ook tekstueel) vaak direct met een close shot. Met directe emotie. Om de kijker meteen te pakken te krijgen en vast te houden. Ook dat kan natuurlijk. Als je maar bedenkt welk shot je in welk kader filmt en in welke volgorde je die verschillende shots met verschillende kaders na elkaar gaat zetten. En waarom.
Eindeloos
Naast deze drie uitsnedes zijn er nog veel andere (benamingen) van shots die hier net wat van afwijken. De extreme close-up bijvoorbeeld. Waarin je niet een gezicht ziet, maar een oog. De mogelijkheden in uitsnedes zijn eindeloos. Door ervaring leer je die keuzes steeds beter te maken. Maar het begint met het besef van de mogelijkheden.
Al doende
Misschien wel de belangrijkste manier om mensen geboeid te houden is dus een afwisseling van je shots. En het juiste gebruik van de uitsnedes. Van de volgorde waarin je die shots zet. Er zijn veel videomakers die prima apparatuur hebben, veel kennis van die apparatuur, daar prachtige beelden mee kunnen maken, maar die te weinig kennis, ervaring of gevoel hebben met het vertellen van een verhaal met die beelden. Waardoor hun video’s er misschien mooi uitzien, maar veel minder effect hebben dan die van iemand die een verhaal goed weet te vertellen door middel van beeld.
Aan jou de keuze.
Succes daarmee.
Ik help je graag meer tips te geven over storytelling waar je echt wat aan hebt.
Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/tips-voor-spreken-in-een-microfoon/
Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured
Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.