Wil je opnames maken of laten maken met een drone? Dan is dit goed om te weten. Dit zijn de regels en tips voor drone vliegen in 2022.

De regels en tips voor drone vliegen in 2022

De regels voor drone vliegen zijn in 2021 veranderd. Per land waren die regels anders, nu zijn ze gelijk getrokken voor alle EU-landen. Dat is wel zo prettig. Zo kun je bijvoorbeeld ook op vakantie makkelijker opnames vanuit de lucht maken, zonder dat daar andere, algemene regels gelden dan in Nederland.

Amateur en professional drone regels gelijk getrokken in 2022

Voor 2021 moest je als professionele drone vlieger geld betalen om te mogen vliegen en filmen. Een amateur vlieger hoefde dat niet. Ook dat is anno 2021 gelijker getrokken. Dat is een stuk eerlijker dan hoe het was. De regels en tips voor drone vliegen in 2022 zijn nu zo:

Een vliegbrevet is niet altijd meer nodig voor drone vliegen in 2022

Professionals, mensen die geld verdienen aan drone opnames, moesten voor 2021 een vliegbrevet halen. Amateurs hoefden dat forse bedrag daarvoor niet te betalen. Maar wanneer je drone onder de 250 gram is, hoef je vanaf 2021 ook als professional geen vliegbrevet meer te halen.
Besef daarbij wel dat het besturen van een drone een skill is die je niet zomaar beheerst. Veel mensen, ook professionals, crashen hun eerste drone. Opnames laten maken, in plaats van zelf maken, is ook daarom beter, minder duur vaak ook dan een nieuwe drone aan moeten schaffen.
De regels en tips voor drone vliegen in 2022 zijn eigenlijk wel zo logisch. En lekker.

Hoe lichter de drone, hoe meer je er mee mag

Met een kleinere drone kun je uiteraard makkelijker manoeuvreren, makkelijker door dingen heen vliegen bijvoorbeeld. Maar (een goede verandering vind ik dat) je mag er nu ook meer mee, dan met een zwaardere drone. Omdat een zwaardere drone meer schade kan aanrichten. Daarom maak ik vooral graag prachtige beelden met mijn DJI Mavic Mini’s.

De belangrijkste algemene regels voor drone vliegen

Belangrijk, deze algemene regels. Hier moet je je aan houden om een boete te voorkomen:

  • Je moet je drone anno 2021 registreren.
  • Je moet je registratienummer op je drone hebben staan.
  • Je moet altijd eerst checken of je ergens mag vliegen.
  • Je moet je drone altijd in het zicht houden.
  • Je mag niet hoger dan 120 meter vliegen.
  • Je mag alleen bij daglicht vliegen.
  • Je mag niet vliegen wanneer je alcohol op hebt.

Waar mag je vliegen?

Om te weten of je ergens mag vliegen, moet je de dronekaart eerst raadplegen. Je zult daarop zien dat vooral gebieden rond vliegvelden, stedelijke gebieden en bepaalde natuurgebieden ‘off limits’ zijn.
En dat dat best een fors gedeelte van Nederland beslaat. Kijk daarvoor op:
vliegjedroneveilig.nl
noflyzone.nl
of: aeret.kaartviewer.nl
Op bepaalde momenten zul je wel en op andere momenten niet mogen vliegen in hetzelfde gebied. Tijdens de Vuelta 2022 bijvoorbeeld mocht je niet drone vliegen in de buurt van de wielerroute, omdat daar helikopters vlogen om opnames te maken.
Gebruik verder je ‘common sense’. Vlieg niet waar neerstorten serieuze schade kan aanrichten. Of hinderlijk kan zijn. Het is daarom strafbaar om bijvoorbeeld te vliegen boven mensen menigten, snelwegen of calamiteiten zoals verkeersongelukken en branden.

Wat is mooi en niet mooi om te filmen?

Vliegen naar een object, event of persoon toe is mooi. Daar zijwaarts langs vliegen ook. Meevliegen met een bewegend object of persoon geeft gave beelden, ,aar is lastig voor beginners. Voor een eindshot in je film kan ergens weg van vliegen mooi zijn
Daken van gebouwen vallen meestal tegen. Lang niet alles van is van boven mooier dan vanaf de grond.

Wanneer kun je het beste vliegen?

Een dag met zonlicht levert mooiere beelden op dan op een sombere dag. Een dag met weinig wind maakt je shots stabieler. Op een regendag kunnen druppels op je lens je beelden verpesten. Je kunt vaker niet, dan wel goed vliegen. Hou daar rekening mee in je opname planning. Kies voor een tweede dag als film- en vlieg mogelijkheid.
Ook voor dronevliegen zijn de ‘Golden Hours’ trouwens het moois. Golden Hours zijn de momenten vlak na en vlak voor zonsondergang. Wanneer het licht prachtig is en in gezichten en op gebouwen schijnt in plaats van van bovenaf komt..

Conclusie

Drone vliegen is fun. ‘The difference between men and boys, is the seize of their toys.’ Maar er zitten ook haken en ogen aan drone vliegen.Ik hoop dat die nu wat duidelijker voor je zijn.
Dit zijn de regels en tips voor drone vliegen in 2022.
Deze informatie is niet compleet, maar bedoeld om de basisregels helder te maken.

Succes en plezier met vliegen!
Of laten vliegen.
Doe ik graag voor je.

Lees ook mijn blog over de kosten van een video: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/tips-over-storytelling-waar-je-echt-wat-aan-hebt/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?