Omdat er vele vormen van presenteren zijn, schrijf ik uit eigen ervaring blogs over deze verschillende type presentaties.
Vandaag: Presenteren met autocue. Ook wel teleprompter genoemd.

Presenteren met autocue

Op televisie worden programma’s als het journaal en het sportjournaal ‘voorgelezen’. Van de autocue. Dat gebeurt juist in die programma’s, omdat die kort zijn en vooral tot op de seconde geregistreerd.
Maar dat
voorlezen is wel een vak apart. Het is vooral niet makkelijk om dat naturel te laten klinken. Om te weten, voelen en goed overdragen wat je leest. Dat heeft veel trainingstijd nodig. Als je er al talent voor hebt.

Kijk door de autocue heen

Tip: Wanneer je presenteert van autocue, is het zaak om als het ware door de tekst heen te kijken. Praten in een camera in plaats tegen een mens van vlees en bloed is al lastig genoeg. In zo’n dood ding kijken geeft jezelf al snel een starende, minder menselijke blik. Wanneer je dan ook nog eens tekst moet lezen die in de lens van de camera geprojecteerd wordt, is het nog lastiger om menselijk over te komen. Het helpt om te denken dat je tekst vertelt tegen een vriend of familielid, in plaats van dat je nadenkt over het voorlezen.

Voorbereiden is key

Voorbereiding. Ook voor autocue lezen is dat cruciaal. Zorg er eerst voor dat je de tekst in eigen woorden hebt opgeschreven. Dat je geen tekst van een ander hoeft voor te lezen. Dan ligt het presenteren ervan al dichter bij hoe jij de tekst zou vertellen, in plaats van voorlezen. En zorg dat je de tekst al meerdere keren gelezen hebt, voor je dat voor het ‘echte’ gaat doen. Oefen het voorlezen ervan een aantal keer. Helaas is dit als journaal of sportjournaal presentator niet altijd mogelijk. Meerdere kern heb ik teksten zelfs live ineens toegevoegd gekregen op mijn autocue. Omdat het als nieuws net binnen was gekomen terwijl ik al aan de live uitzending begonnen was. Ik heb zelfs een journaaltekst live door mijn sportjournaal tekst voor mijn kiezen gekregen. Die tekst was per ongeluk verkeerd verstuurd. Daar ontspannen mee omgaan vraagt heel veel oefenen. Meedere keren meemaken. Presenteren is een ervaringsvak. Presenteren van autocue zeker ook.

Gas op die lolly

Ook technisch kan het ook een ‘dingetje’ zijn.Toen ik sportjournaals presenteerde, moest ik door bezuinigingen zelfs de autocue zelf ‘draaien’ terwijl ik live voorlas. Met mijn voet op een soort gaspedaal. Ik ben een uitzending een keer begonnen terwijl dat gaspendaal letterlijk in zijn achteruit stond. De allereerste zin die voor mij verscheen was: ‘En tot zover het sportjournaal.’ Een rijbewijs om die autocue te bestuderen bestond vreemd genoeg niet.

Alternatief

Een verhaal vertellen in plaats van voorlezen is altijd natuurlijker. Authentieker. Wanneer je er goed in bent om een tekst uit je hoofd op camera te kunnen presenteren, zou ik daarvoor kiezen. Bovendien kan het huren van een autocue veel extra kosten met zich meebrengen.
Maar het kan ook verdomd lastig zijn om een wat langere tekst uit je hoofd te te presenteren. Daar zijn wel alternatieven voor. Zo zou je de tekst in stukken kunnen opnemen. Waardoor de presentator zich steeds maar op één stuk tekst hoeft te focussen. Neem die teksten allemaal twee keer op. Een keer close gefilmd en een keer ruimer gefilmd. En zet die stukken afwisselend, close-ruim-close-ruim achter elkaar. Komt meestal losser en beter over dan autocue. En deze oplossing geeft door de afwisselingen in beeld ook nog eens meer dynamiek.
Vind je het lastig vind uit je hoofd te moeten presenteren op camera, moet je tekst precies de tekst zijn die van te voren is bepaald of moet je tekst een precise lengte hebben, kies dan voor een autocue. Wanneer je dat doet, kan ik je goed helpen. Omdat ik zo’n autocue in eigen beheer heb en de kosten voor het gebruik daarvan niet doorreken aan je. En omdat ik veel ervaring heb met het lezen van autocue. Hilarische ervaringen ook.

Succes!

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/duo-presentatie-begin-er-niet-aan/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?