Omdat er vele vormen van presenteren zijn, schrijf ik uit eigen ervaring blogs over deze verschillende type presentaties.
Vandaag: Presenteren met autocue. Ook wel teleprompter genoemd.


Presenteren met autocue

Op televisie worden programma’s als het journaal en het sportjournaal ‘voorgelezen’. Van de autocue. dat gebeurt juist in die programma’s omdat die kort zijn en vooral tot op de seconde geregistreerd.
Maar dat
voorlezen is een vak apart. Het is vooral niet makkelijk om dat naturel te laten klinken. Om te weten, voelen en goed overdragen wat je leest. Dat heeft vooral heel veel trainingstijd nodig. Als je er al talent voor hebt.

Kijk door de autocue heen

Tip: Wanneer je presenteert van autocue, is het zaak om als het ware door de tekst heen te kijken. Praten in een camera in plaats tegen een mens van vlees en bloed is al lastig genoeg. In zo’n dood ding kijken geeft jezelf ook al snel een starende, minder menselijke blik, wanneer je dan ook nog eens tekst moet lezen die in de lens van de camera geprojecteerd wordt, is het nog lastiger om menselijk over te komen. Het helpt dus om je aan te leren dat je tekst vertelt tegen een vriend of familielid in plaats van dat je nadenkt over het voorlezen.

Voorbereiden is key

Voorbereiding. Ook voor autocue lezen is dat cruciaal. Zorg dat je de tekst in eigen woorden hebt opgeschreven. Dan ligt het voorlezen ervan al dichter bij hoe jij de tekst zou vertellen, in plaats van voorlezen. En zorg dat je de tekst al meerdere keren gelezen hebt. Oefen het voorlezen ervan een aantal keer. Helaas is dit als journaal of sportjournaal presentator niet altijd mogelijk. Meerdere kern heb ik teksten live ineens toegevoegd gekregen op mijn autocue. Omdat het als nieuws net binnen was gekomen terwijl ik al aan de live uitzending begonnen was. Ik heb zelfs een journaaltekst live door mijn sportjournaal tekst voor mijn kiezen gekregen. Die tekst was per ongeluk verkeerd verstuurd. Ook daar mee omgaan vraagt oefenen. Meedere keren meemaken. Presenteren is een ervaringsvak. Presenteren van autocue zeker ook.

Gas op die lolly

Ook technisch kan het ook een ‘dingetje’ zijn.Toen ik sportjournaals presenteerde, moest ik door bezuinigingen zelfs de autocue zelf ‘draaien’ terwijl ik live voorlas. Met mijn voet op een soort gaspedaal. Ik ben een uitzending een keer begonnen terwijl dat gaspendaal letterlijk in zijn achteruit stond. De eerste zin die mij verscheen was: ‘En tot zover het sportjournaal.’ Een rijbewijs om die autocue te bestuderen bestond vreemd genoeg niet.

Alternatief

Een verhaal vertellen in plaats van voorlezen is altijd natuurlijker. Authentieker. Ik ben geen voorstander van het gebruik van een teleprompter. En niet alleen omdat het huren ervan extra kosten met zich meebrengt en het neerzetten en testen veel tijd. En dus nog meer extra kosten.
Natuurlijk, het kan lastig zijn een wat langere tekst uit je hoofd te doen. Maar er zijn alternatieven voor dit soort situaties. Zo zou je de tekst in stukken kunnen opnemen. Waardoor de presentator zich steeds maar op één stuk tekst hoeft te focussen. Neem die teksten allemaal twee keer op. Een keer close gefilmd en een keer ruimer gefilmd. En zet die stukken afwisselend, close-ruim-close-ruim achter elkaar. Komt veel losser en beter over dan autocue. En deze oplossing geeft door de afwisselingen in beeld ook nog eens meer dynamiek.

Succes!

Chat openen
Vragen?