Muziek geeft sfeer aan je video. Muziek is een extra laag waarmee je video professioneler wordt, beter ontvangen en beter bekeken. Maar mag dat zomaar, muziek gebruiken?
Dit moet je daarvoor weten.

Commerciele muziek

Het goede nieuws: Er zijn verschillende manieren om muziek te gebruiken in je video zonder in de problemen te komen.
Het slechte nieuws: Die zomerhit mag je niet zomaar gebruiken. Daar moet je voor betalen. En de kosten daarvoor zijn hoog, te hoog voor de meeste bedrijven. Bovendien is het een heel gedoe om de rechthebbende partij te achterhalen. En te bereiken. Beyoncé belt je niet snel terug. Maar management ook niet.
Gebruik je die hit toch zonder ervoor te betalen in je video en zet je die video openbaar, dan riskeer je verschillende maatregelen. In het slechtste geval krijg je een flinke claim aan je broek. In het meest gunstige geval blijft je video gewoon staan en krijg je slechts een soort van waarschuwing.

Muziek op Youtube

Youtube deelt ze vaak uit, zulke waarschuwingen. Dat is schrikken, de eerste keer dat je er eentje ontvangt, maar de gevolgen voor je zijn klein. Op dit platform hebben bekende artiesten met Youtube afgesproken dat ze het prima vinden dat hun muziek in allerlei Youtube video’s te horen is, wanneer zij de inkomsten uit de views maar ontvangen. De meeste amateurvideo’s of video’s van kleine bedrijven hebben maar tientallen of honderden views, maar wereldwijd bij elkaar opgeteld levert dit de artiesten een aardig zakcentje op.
Er zijn ook artiesten die zo’n afspraak niet hebben gemaakt met Youtube en je video met hun muziek verwijdert willen hebben. Beetje zonde van je werk. Of van het werk en de kosten van het laten maken van een video.

Muziek op andere social media

Facebook is nog strenger. Daar wordt je video eerder helemaal niet gepost of zelfs verwijderd, wanneer er commerciële muziek in je video te horen is. Wat dus betekent dat je je duur gemaakte video helemaal niet kunt inzetten. Daarom adviseer ik altijd om rechtenvrije muziek te gebruiken in je video. Ook wanneer die bedoeld is om op Instagram, LinkedIn of TikTok zetten. Of op je site.

Muziek in reclame

Commerciele hits gebruiken in reclame’s mag al helemaal niet zomaar. Zelfs presidenten mogen dat niet, zonder toestemming van de rechthebbenden. Hierbij geldt: Hoe groter het bedrijf dat oneigenlijk gebruik maakt van muziekrechten en hoe groter het platform waarop dat gebeurt, hoe groter de pakkans en hoe groter de boete.
Gewoon niet doen dus, hits gebruiken in je reclame of video. Maar welke muziek dan wel?

Rechtenvrije muziek

Zo wordt muziek genoemd die gebruikt mag worden, zonder dat je een rechtenclaim kunt verwachten. Rechtenvrije muziek. En die is aan te schaffen via verschillende platforms. Tegen kosten die wel te overzien zijn en veel lager liggen dan het afkopen van commerciële hits.
Zelf heb ik een abonnement op Artlist. Daarop is het vooral makkelijk zoeken naar het soort muziek dat nodig is voor in een video. Lengte, ritme, sfeer, instrumenten; je kunt het allemaal eerst aanklikken, en er verschijnt een selectie van passende opties.
Door op deze manier, voor slechts 25 euro, muziek aan te schaffen, kom je niet in de problemen.
Graag stuur ik een A4-tje naar opdrachtgevers waarmee je zelf heel makkelijk en tegen hele lage kosten muziek kunt kiezen die je vindt passen bij je video. Bij je bedrijf, Bij de boodschap die je wil uitstralen.
Scheelt je een hoop extra werk. En kosten.

Klinkt jou dit ook als muziek in de oren?
Ik help je graag!

Chat openen
Vragen?