Wil je met je bedrijfsnieuws in de media komen? Laat dan een persbericht maken….. in videovorm. Dat heeft veel meer effect, dan een geschreven persbericht. Je zult er veel meer mensen mee bereiken dan je tot nu toe deed. En veel meer mensen mee raken.
En hoe gaaf is het om je directeur, woordvoerder of je bedrijf of product of evenement terug te zien in verschillende media? Met content, quotes en beelden die je bovendien zelf hebt kunnen bepalen. Je persbericht in video vorm laten maken, is bovendien veel makkelijker en goedkoper dan je denkt.  Wanneer je de juiste maker weet te vinden. Hoe? Zo!

Je persbericht in video vorm te laten maken scoort. Maar daarvoor moet je wel kunnen schieten.

Alle onderzoekers zijn het eens. Met video bereik je veel meer mensen dan met een geschreven tekst. In een andere blog leg ik graag uit waarom dat is. Voor nu adviseer ik om mij te volgen op LinkedIn (Edward van Cuilenborg) en te kijken naar de vele views die mijn video’s daar krijgen. Eentje is zelfs over de miljoen weergaven! Vergelijk die cijfers eens met de views voor geschreven berichten.
Waarom bedrijven hun persberichten dan toch bijna allemaal geschreven maken en versturen? Dit zijn de redenen:

  • Bedrijven hebben het ‘altijd’ zo gedaan.
  • Een video maken, vergt meer kwaliteiten dan een bericht schrijven. Je hebt ook meer apparatuur nodig en meer kennis. Kennis van vooral filmen, geluid, presenteren op camera, editen en storytelling.
  • De meeste bedrijven hebben niet de kennis om een video zo te maken dat media de video interessant vinden. Of zelfs maar bruikbaar.
  • Een video maken is duurder en tijdrovender dan een tekst schrijven.

Allemaal goede redenen om je persbericht in video vorm te laten maken. Zou je denken. Niet dus.

Wanneer je (video) blijft doen wat je deed ….

De mens is een gewoontedier. Daarom blijven bedrijven hun persberichten al veel te lang vooral schrijven. In plaats van je persbericht in video vorm te laten maken. Maar wanneer je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. En dus niet meer mensen die je nieuws zien. ‘Dare to be different.’ ‘Just do it.’ Durf. Doe. Verander. Probeer. Is mijn advies. Ik ben er weleens mee op mijn bek gegaan, maar heb er persoonlijk vooral vele mooie successen mee geboekt. Op tv, radio en internet. Check ter controle gerust mijn cv op bijvoorbeeld LinkedIn en Wikipedia.

Deze ‘one man army’ maakt je persbericht in video vorm

Verschillende kwaliteiten inhuren kost geld. Maar is wel noodzakelijk, omdat een gemiddelde communicatiemedewerker nou eenmaal te weinig kennis heeft om een goeie video te maken. Helaas geven die communicatie medewerkers dat vaak niet toe. Doen ze alsof ze er wel genoeg kennis van hebben. Uit angst. Met video’s met tegenvallende scores als resultaat. Maar het is echt geen schande om te beseffen en toe te geven dat je als communicatiemedewerker geen specialist bent op het gebied van én filmen én geluid én presenteren én interviewen, én storytelling én licht én monteren én vormgeving en social media.
Naast veel kennis is er voor goede video veel goede apparatuur nodig. Die ook vaak ontbreekt bij de meeste bedrijven. Wanneer je dus een heel team en veel apparatuur in zou huren om een persbericht in videovorm te laten maken, klinkt dat dus als veel duurder dan iemand zo’n bericht te laten schrijven. Dat hoeft niet! Het is goed zoeken, maar er zijn een paar prima videomakers die wél alle broodnodige kwaliteiten in één persoon verenigen. En hetzelfde kosten als die communicatiemedewerker die in dezelfde tijd een goed persbericht schrijft.
Maar zelfs als je die videomaker gevonden hebt, ben je er nog niet!

Media kennis

Overtuigd van het nut van een persbericht in videovorm? Dan is dit de tip die echt het verschil maakt: Zoek een videomaker die bij nationale media heeft gewerkt. Het liefst bij publieke én commerciële omroepen en media. Of er misschien nog steeds werkt. Iemand die niet alleen kennis van filmen heeft, maar ook van redacties van verschillende media. Zo iemand weet namelijk precies hoe media video het liefst ontvangen. Waardoor je kans dat je videomateriaal gebruikt wordt echt veel groter wordt.
Journalisten zijn namelijk lui. En worden overvoerd met persberichten. Die krijgen beeldmateriaal daarom het liefst op een presenteerblaadje. Wanneer video te lang wordt aangeleverd of teveel montage nodig heeft, niet met de benodigde kwaliteit is gemaakt, niet in de juiste specificaties is aangeleverd, zal je beeldmateriaal geeneens goed bekeken worden. Maar wanneer dat wel zo is, zijn media er extra blij mee. Daarom is die specifieke kennis over hoe media het liefst beeld ontvangen zo belangrijk.
Een verslaggever op pad sturen met camera kost media een bepaald bedrag. Helemaal wanneer dat medium werkt met een team dat langskomt (cameraman, geluidsman, interviewer, producente). Wanneer jij beeldmateriaal van een bepaalde kwaliteit kunt toesturen, zal dat medium je heel dankbaar zijn en het materiaal eerder gebruiken. Waarbij het verstandig is om van te voren contact op te nemen en samen te komen tot een keuze voor inhoudelijke quotes en beelden. Geef media een beetje de ruimte om invloed te hebben op een paar vragen. Ook dat helpt om je beeld op die media te krijgen.
En wanneer media je beelden niet gebruiken? Dan heb jij perfect materiaal om zelf te posten en rond te sturen. En heb je archief materiaal voor een volgende video.

Succes met zoeken naar die juiste videomaker.

Ik help je daarbij graag!

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/scoor-met-deze-video-ingredienten/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?