Met deze tips ga je voetbalwedstrijden direct beter filmen. Met deze tips krijg je veel betere beelden van die memorabele wedstrijd van je zoon, dochter of vrienden.
Dit zijn tips om als amateur betere opnames te maken van die wedstrijd die je zo graag vastgelegd wil hebben. Die unieke voetbalwedstrijd, maar ook die hockey-, handbal-, volleybal-, basketbal- en ijshockeywedstrijd.
En dat met maar éen camera. Zelf doe ik dat al vijf jaar voor Creators FC, het nationale team van Youtubers. Alle 45 video’s die ik maakte waren trending op Youtube. Stukjes eruit scoren miljoenen views, wereldwijd zelfs. Gefilmd met één bemande camera.
Hoe film je een voetbalwedstrijd. Zo:

Vanaf welke positie film je een voetbalwedstrijd

Professionele wedstrijden worden bijna altijd met meerdere camera’s, door meerdere cameramensen gefilmd. En om live te kiezen uit de verschillende cameraposities, is er een regisseur, iemand die in een hokje kiest welke camera op welk moment geschakeld wordt en te zien is voor de kijker. Je begrijpt, de kosten die dat met zich meebrengt, zijn veel te hoog, voor bijvoorbeeld filmende ouders aan de kant. Meestal staan die met één camera aan de kant. En dat is ook het uitgangspunt van deze blog. Hoe kun je met één camera een wedstrijd toch zo goed mogelijk in beeld brengen? Hoe film je een voetbalwedstrijd. Door op de juiste plek te staan.

Met welke camera film je een voetbalwedstrijd

Uiteraard is de kwaliteit van je camera daarbij een belangrijke factor. Fijn is het om een camera te hebben waarvan de beeldkwaliteit zo hoog (financieel) mogelijk is. Da’s logisch, zou Cruyff zeggen. Maar film ook met een camera met goede zoomfunctie. Met een goede autofocus. En misschien wel het belangrijkste, een goed statief.
Tip: Huur die camera en statief voor twee dagen. Test alles een dag voor de wedstrijd. Goede gear kost al snel een paar duizend euro. Huren zo’n honderd a tweehonderd euro.

Met welk statief film je een voetbalwedstrijd

Met een goed statief gaan je beelden er direct een stuk professioneler uit zien. Met een goed statief kun je je camera soepeler bewegen. Minder schokkerig. En dus professioneler. Wanneer je voetbal filmt, zul je vooral van links naar rechts en van rechts naar links moeten kunnen bewegen. Maar ook een beetje omhoog en omlaag. Mocht je spullen willen kopen in plaats van huren: Investeer in een goed statief. Test dat statief voor je het koopt met je camera er bovenop in een winkel. Laat je informeren over de instellingen om het bewegen soepeler of wat stugger te kunnen laten verlopen. Beweeg je camera met dat statief een tijdje in de snelheid waarmee je dat in een wedstrijd zal moeten gaan doen. En koop (of huur) daarna pas je ideale statief. Hoe film je een voetbalwedstrijd. Met een goed statief.

Positie voor het filmen van een voetbalwedstrijd

Camera. Check. Statief. Check. Maar waar zet je die dan neer? Centraal op het middenveld. Daar zou je moeten staan als cameraman van een voetbalwedstrijd, Niet letterlijk, maar wel een goed bruggetje om te kunnen onthouden wat de beste plek is om een wedstrijd te filmen. In het verlengde van de middenlijn dus. In de as van het veld. Zodat je links evenveel van het veld ziet als rechts. Je een doel links van je hebt en eentje rechts.
Wanneer je de keus hebt, film dan met de zon in je rug. Tegen de zon in is je beeld goed zien in je schermpje of viewfinder, lastig. En spelers zijn zo beter belicht.  Hoe film je een voetbalwedstrijd. Denk eerst goed na over de beste plek,

Uit de hoogte

Om echt het verschil te maken, zul je hogerop moeten. Zul je een beetje uit de hoogte moeten doen. Want wanneer je langs de lijn staat, op dezelfde hoogte als de spelers, lopen er altijd spelers voor je, die je liever niet in beeld wilt hebben. Die geweldige actie, dat beslissende doelpunt of prachtige redding; ze vinden dan te vaak plaats achter andere spelers die closer door je beeld heen lopen. Dat kan leuke beelden opleveren, wanneer iets geweldigs vlak voor je neus gebeurt of zonder dat er net wat spelers voor lopen, maar dat zijn dan toevalstreffers. Daar win je zelden wedstrijden mee. Bovendien is iets close filmen veel lastiger dan iets ruimer filmen. Close is veel moeilijker scherp te krijgen. En moeilijker in beeld te houden.
De hoogte dus in. Maar hoe hoog? In ieder geval boven de spelers uit. Dus op minimaal twee meter hoogte. En liever nog drie of vier meter, om goed overzicht te hebben op alles en iedereen op het veld. Om alles in beeld te krijgen.
Het prettigst daarvoor is het natuurlijk wanneer er een tribune langs het veld staat waarop je een plekje kunt innemen.
Tussen de toeschouwers (die je dan wel duidelijk hoort in je video) of op het dak van de hoofdtribune of clubhuis.
Ga op tijd op de tribune staan, minstens een kwartier voor de aftrap, om te voorkomen dat mensen die al eerder dan jij in het midden van tribune plaats namen, boos worden. Wanneer jij daar op tijd al staat, gaan ze vanzelf een paar stoelen hoger of naar links of rechts zitten.
Wanneer er geen plek is in het verlengde van de middenlijn op een meter of drie hoogte, zul je een steiger moeten regelen. Wat veel voordelen heeft in vergelijking met een tribuneplek. Je staat er rustiger, met minder afleiding en stemmen om je heen bijvoorbeeld. Bij bijna iedere club voetbalt wel een schilder. Of heeft zo’n schilder een kind dat daar speelt. In het weekend zijn de steigers van schilders bovendien niet altijd nodig voor betaalde werkzaamheden. En kan die dus mooi langs een veld komen te staan. Bouw die steiger met een paar man op en af en beloon de schilder met een kratje bier of een goede wijn. Monteer het logo van die schilder in je video als reclame. Als dank voor het lenen van de steiger. Of maak voor de wedstrijd een shot van de steiger en noem dat bedrijf door middel van een titel bij dat shot. Of huur een steiger. Betaal die met het hele team. Een paar tientjes per persoon en twee uur halen, brengen, op- en afbouwen is het toch wel waard, die speciale kampioenswedstrijd?

Filmen

Wanneer je voor het eerst een voetbalwedstrijd filmt, raad ik aan om niet te veel en misschien wel helemaal niet in te zoomen tijdens de opnames. De kans dat je beeld er dan te onrustig uitziet of dat je een actie of doelpunt mist is dan te groot. Breng ongeveer een derde van het veld in beeld en laat dat zo. Alleen wanneer iemand gescoord heeft zou je kunnen inzoomen. Dan ligt het spel namelijk gegarandeerd even stil en breng je zo de emotie in beeld.
Hou het beeld zo rustig mogelijk, beweeg zo vloeiend mogelijk mee met de actie. En laat in je beeld wat meer ruimte zien in de richting waarin de bal gaat. Dus als een team aan een aanval richting links gaat, laat dan links in je beeld ook wat meer veld en spelers zien dan rechts in je beeld. Omdat de actie die kant op gaat. Hoe film je een voetbalwedstrijd. Om dit goed te doen is wel wat kennis van en gevoel voor de (richting van de) sport nodig.

Nadelen

Natuurlijk heeft je camera niet de kwaliteit van een Champions League camera. En natuurlijk zal je statief niet het internationale topniveau hebben. De meeste amateurclubs hebben ook geen apart tv-platfom, op de perfecte hoogte en afstand tot het veld. En dan zit je vaak ook nog eens met lichtmasten die je in twee hoeken van het veld in beeld zult hebben. Verwacht daarom niet het allerhoogste beeldniveau. Maar wees blij met veel betere beelden, dan je anders zou hebben.

Geluid

Bij professionele wedstrijden staan er microfoons rond het veld. Gericht op dat veld. Zodat je zo goed mogelijk meekrijgt wat daar te horen is. Voor jouw opnames zeer waarschijnlijk niet. Bedenk daarom goed wat er te horen is rond je plek waar jij gaat filmen. Waarschuw mensen die dicht bij je zitten dat hun opmerkingen te horen zijn in de video. Dat voorkomt extra editen, het geluid eruit moeten halen. En dat voorkomt dat iedereen online vervelende opmerkingen of scheldwoorden te horen krijgt.

Camera, action

Hoe film je een voetbalwedstrijd eenvoudig net wat professionerer? Daarvoor tot slot nog een extra tip. Zet een action camera op een statief achter het doel waarin je team moet gaan scoren. En vergeet die niet achter het andere doel te zetten, in de rust. Dan heb je dat doelpunt ook op een tweede camera, die je alleen maar hoeft neer te zetten en aan te zetten, op te laten nemen. Dat is ook handig wanneer je met je basis camera toch dat doelpunt gemist hebt. En handig voor wanneer je de wedstrijdbeelden wilt gaan monteren. Vraag of iemand de wedstrijd vanuit die kant van het veld wil kijken om op te letten of de camera niet omver wordt geschoten. En om de camera even rechtop te zetten wanneer dat wel gebeurt.

Mocht je een samenvatting willen van je wedstrijd, geef ik in een volgende vlog graag tips over het editen daarvan. En de (andere) manier waarop je dan zou moeten filmen.

Succes en veel plezier met filmen van een voetbalwedstrijd!

Ik help je daarbij graag!

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/een-voetbalwedstrijd-editen/ ‎Bewerken

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?