Laat je ogen eens over een boekenkast glijden. En kies een boek, puur op het eerste gezicht. Wedden dat je een boek kiest waarbij de kleur, foto of titel je opvalt. En aanspreekt. In ieder geval kies je vast een boek met een kaft. Een cover. En zo is het ook met video’s en hun ‘kaft’. Hun thumbnail. En toch heeft het merendeel van de video’s op Youtube niet zo’n thumbnail. Geen kaft. Vind je het gek dat jouw video zo weinig bekeken wordt? Dit gaat over het grote belang van een goeie thumbnail

Het grote belang van een goeie thumbnail

Thumbnails, dat zijn die plaatjes die je onder elkaar ziet, voordat je een video op aanklikt. Vooral op Youtube van groot belang. Daar krijg je op basis van je zoekgeschiedenis en kijkgedrag een lijst met video’s voorgeschoteld. Met daarbij vooral de thumbnails van die video’s.
Als de cover van een boek. Zo moet je thumbnails zien. En wie kiest er nou een boek in een bibliotheek zonder kaft? Vandaar het grote belang van een goeie thumbnail.

Bibliotheek

Goed om eens over na te denken dit! Boeken die zonder cover in een bibliotheek staan, kies je niet. Boeken die in bibliotheken zijn staan zonder rubricering, beschrijving of themawoorden vind je niet. Toch zie ik nog steeds video’s van (grote) bedrijven, (sport)bonden, stichtingen en organisaties zonder thumbnail op Youtube staan. Zonder hashtags ook. Zonder trefwoorden. En zonder goede beschrijving. Maar aan het lezen van die beschrijving komt je kijker vaak geeneens, wanneer je video geen thumbnail heeft.
Youtube moet je zien als veruit de grootste bibliotheek ter wereld voor video’s. Daar wil je niet alleen op staan met je filmpjes, je wil ook dat je video daarop gevonden kan worden. En bekeken. Laat daarom goede, uniforme thumbnails van je video’s maken!

Het grote belang van een goeie thumbnail laten maken

Een thumbnail zou standaard moeten horen tot het aanbod van een goede videomaker. En is zo gemaakt. Een thumbnail is niets meer dan een still uit de video. Of een foto die te maken heeft met de video. Een stilstaand plaattje in ieder gaal dat de lading dekt van je video. En aansprekend is.
Over zo’n thumbnail heen, kun je tekst laten monteren. Een titel geeft net wat extra informatie. En een extra attentielaag. Dus: Goeie foto of still, titel eroverheen en je hebt al een thumbnail. Zo moeilijk is het echt niet.

Wat is een goede thumbnail?

Een goede thumbnail moet aansprekend zijn. Wat aansprekend is? Emotie spreekt aan. En mensen ook. Een close van iemand met emotie scoort daarom vaak hoog. Naar video’s met zo’n thumbnail wordt vaak gekeken.
Daarnaast is het belangrijk dat de thumbnail opvalt. Ook als je hem heel klein ziet, in een rij met andere videosuggesties bijvoorbeeld. Daarom is ook in dit geval ‘less, more’. Kies voor een close van iemand uit je video en een korte titel erbij bijvoorbeeld. Meer niet.

Uniforme thumbnails

Om een beetje professioneel over te komen, is het noodzaak om je thumbnail in een zelfde stijl te laten maken. En dat kan al door steeds hetzelfde lettertype te kiezen voor je titels in je thumbnail. Je zou ook een rand in alle thumbnails kunnen aanbrengen die in alle video’s hetzelfde is. Met je bedrijfsnaam in een gekleurd vak bijvoorbeeld. Ook zou je door middel van zo’n rand de video’s kunnen rubriceren. Een groene balk voor je duurzame video”s. Een blauwe met video’s over je medewerkers. Een blauwe voor video’s over je producten. Bijvoorbeeld.

Zie je nu het grote belang van een thumbnail voor je video? Zo worden je video’s wel gevonden! Zo krijg je meer views.

EVC Multi Media maakt niet alleen je video, maar helpt ook in een betere verspreiding ervan. Bijvoorbeeld door het maken van een thumbnail.

Informeer maar eens.

 

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/zo-promoot-je-je-video-wel-goed/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?