Weet jij je eerste keer nog? Of een van de eerste keren? Misschien dat je de datum, wedstrijd of uitslag niet zomaar kunt noemen, maar het gevoel kun je vast wel oproepen. De beleving van die eerste keer dat je naar een groot, vol stadion ging, die blijft je bij.
Sport is beleving. Meeslepend het liefst. Waarom slepen tv-zenders je dan niet nog meer mee? Terwijl dat volgens mij wel makkelijk kan. Op deze vernieuwde manier. Verzonnen door een commentator. Deze. Ten koste van de commentator. Mijn stelling: Geen commentaar zorgt voor meer kijkplezier.
Je eerste kijkplezier
Supporter van een bepaalde club word je vaak als kind al. Die eerste keer dat je met je vader naar het stadion ging, is onvergetelijk. Overweldigend ook. Waardoor? Door de spanningsopbouw. Door die rit richting stadion. Door de toenemende drukte richting voetbaltempel. Door het geroezemoes. Door wat je ruikt op een plek waar veel mensen bij elkaar komen en waar van alles te eten en drinken wordt gemaakt. Door die eerste blik op een stadion aan de binnenkant, het veld, de tribunes, al die mensen bij elkaar. Door het massale gezang. En dan de wedstrijd met al zijn schoonheid, fouten, spanning en ontlading. Door de opmerkingen van mensen om je heen. Het geschreeuw. Het gejuich. En daar komt geen commentaar aan te pas!
Daarom pleit ik voor de geboden mogelijkheid om sport op tv te beleven zonder commentator. Mt het geluid dat uit het stadion komt wat harder je huiskamer in. Geen commentaar zorgt voor meer kijkplezier.
Studio Sport commentaar
Het gaat om de sport. Dat was de filosofie van Studio Sport, toen ik er als broekie werkte. De baas vond dat je daarom geen publiek moest laten zien bij wedstrijden. Publiek zou voor minder kijkplezier zorgen. Een misvatting vond en vind ik dat. Natuurlijk is de sport zelf de belangrijke kern van je uitzendingen. Maar daarmee wordt de beleving vergeten. Sport is ook entertainment. Inderdaad, een van de belangrijkste bijzaken in het leven. Afleiding ook. Supporter van een club ben je samen. Dat beleef je samen. Hoorbaar. Voelbaar. In een stadion. Laat dat daarom meer horen op tv.
Sfeer meneer
Ik heb het voorrecht om in alle betaald voetbalstadions in Nederland en heel veel in Europa geweest te zijn en te komen. En ben daar soms meer onder de indruk van de sfeer dan van het voetbal zelf. Natuurlijk, thuis zie je het spel beter, closer en in herhaling. Maar de sfeer wordt deels vaak verpest door tv-mensen. Jarenlang door de supporters nauwelijks te laten zien. Nu om een andere reden. Natuurlijk laten ze gezang horen op tv, maar naar mijn beleving wel te zacht. En bovendien zit er altijd iemand doorheen te praten. De commentator. En vaak ook nog eens negentig minuten lang. Met non informatie. Of te weinig beleving. Die commentator afschaffen zorgt voor meer kijkplezier. Meer beleving. Waarom?
Geen commentaar
Er zijn maar weinig hele goeie commentator. Vind ik. De meesten vinden zichzelf te belangrijk. Praten teveel. Praten niet met de wedstrijd, met de beleving mee. Ze komen met eigen verhalen, die vaak losstaan van wat er op dat moment gebeurt. Ze praten vaak ronduit onzin. En lullen door de sfeer heen. Maar er zijn uitzonderingen hoor.
Ik heb NOS collega Jeroen Grueter een compliment gestuurd toen hij jaren geleden gewoon een minuut stil bleef aan het begin van een wedstrijd en het supporters gezang liet horen. Het ‘You never walk alone’ was dat, gezongen door fans van Jeroens favoriete club, Celtic. Door naast commentator ook supporter te zijn, begreep Jeroen dat je als liefhebber naar die supporters wilt luisteren. Zeker op zulke momenten. Daar moet je niet doorheen praten. Kippenvel, wanneer dat zo tot je komt. Gelukkig zijn collega’s van Jeroen dat bij ‘You never walk alone’ gaan overnemen. Nu svp ook nog op andere momenten.
Ik zou nog een stap verder willen gaan. Waarom de commentator niet helemaal afschaffen? Inderdaad, geen commentaar! Of de kijker de mogelijkheid bieden om het commentaar uit te zetten. En het algemene (sfeer)geluid aan. Geen commentaar zorgt voor meer kijkplezier.
Infotainment
Ja maar, de informatie dan, hoor ik je (en de commentatoren) zeggen? Nou, die kan prima door middel van titels gegeven worden. In Amerika is dat al veel langer gebruikelijk. (Maar dan nog wel met commentaar erbij) Bovendien hebben zenders als Ziggo, Fox, ESPN en Viaplay zoveel kanalen dat je gerust dezelfde wedstrijd op het ene kanaal met en op een ander kanaal zonder commentaar kunt uitzenden. Waarom dit niet eens testen. Kost de zender niets extra’s. Op de extra titels na.
Interactief kijken is nu ook mogelijk. Zo zou je thuis kunnen aangeven of je spelers bijvoorbeeld begeleid wilt hebben door een naamtitel die dat poppetje volgt. Om te weten wie wie is. Maar voor nu zou ik een wedstrijd wel eens zonder commentator willen beleven, en met alleen die heerlijke sfeergeluiden die dan veel harder je huiskamer in gezonden zouden moeten worden. Zodat het veel meer is alsof je in het stadion bent. Qua beleving de mooiste manier om een wedstrijd te beleven. Zeker bij bepaalde topwedstrijden.
Ik ken veel mensen die het geluid van tv afzetten en dat van de radio aan. Dat is omdat daar een regionale commentator commentaar geeft. En die doet dat doorgaans met veel meer beleving dan op nationale tv te horen is. Want op nationale tv behoor je (terecht) neutraler commentaar te geven wanneer Feyenoord tegen Ajax speelt. Journalistieker. En daarmee met minder beleving. Terwijl het daar bij de regionalen juist om gaat, om die beleving. Live voetbal op nationale tv zonder commentaar dus. De samenvattingen kunnen dan mooi wel weer ingesproken worden met extra info.
Gewoon eens proberen, zou ik zeggen. Een topwedstrijd in een vol stadion uitzenden zonder commentaar. Maar met het sfeergeluid lekker hard de huiskamer in. Alsof je als kind weer in het stadion bent.
Wat is jouw commentaar op dit idee?
Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/de-juiste-afstand-tot-je-microfoon/
Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured
Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.