In een eerdere blog heb ik tips gegeven over het filmen van een voetbalwedstrijd. Met één camera. Wanneer je die blog leest en er mee aan de slag gaat, zul je direct veel mooiere beelden kunnen maken van je voetbal-, of andere teamsport wedstrijd. Wanneer je die beelden vervolgens wil monteren, helpt deze blog je verder op weg. Een blog waarin het niet alleen over het monteren gaat, maar waarin ik ook extra tips geef over het filmen. Want filmen met als doel een hele wedstrijd in een totaalbeeld van het veld terug te gaan kijken, om bijvoorbeeld tactisch te zien hoe het op bepaalde momenten stond, vergt een andere manier van filmen dan het filmen van een wedstrijd die je wilt gaan monteren. Die tweede manier is er eentje die ik succesvol gebruik bij wedstrijden van Creators FC waarvan alle video’s die ik maakte trending zijn geworden op Youtube. Een voetbalwedstrijd editen. Zo doe je dat.

Waarom zou je een voetbalwedstrijd editen? 

Waarom zou je een wedstrijd willen monteren? Omdat er maar weinig mensen zijn die een hele wedstrijd negentig minuten lang gaan terugkijken. Een samenvatting bekijken, doen mensen veel eerder.
Daarnaast kun je in een gemonteerde versie van je wedstrijd veel meer afwisseling laten zien. Veel meer snelheid in de samenvatting brengen. Bijvoorbeeld door een spectaculaire actie, redding of doelpunt nog een keer in slowmotion te laten zien. Of door close shots tussendoor te laten zien ter afwisseling van dat totale beeld van het veld. Close shots geven naast afwisseling ook emotie, beleving. Het vergt wel meer werk. En meer kennis van filmen en editen. Met deze tips boek je zoveel mogelijk tijdwinst wanneer je een voetbalwedstrijd gaat editen.

Extra close shots rond je voetbalwedstrijd editen

Om close shots te editen, moet je ze wel gefilmd hebben. En dat is met één camera die de hele tijd de bal volgt lastig. Film daarom voorafgaand aan een wedstrijd alvast wat close shots. Shots van bijvoorbeeld de clubvlag, een sponsorbord, de tribune, het scorebord, spullen in de dug-out en publiek. Die kun je dan altijd monteren tussen de kansen en goals door. Vooral handig wanneer twee kansen op dezelfde plek na elkaar plaatsvinden. Dan ‘springt’ het beeld. Maar niet meer, wanneer je er een shot tussen monteert.
Vraag publiek wel even om toestemming, wanneer je ze filmt. Waarschijnlijk is er geen tijd om dat schriftelijk te doen, kort voor een wedstrijd, vraag het daarom terwijl je filmt. Zo heb je de toestemming op camera. Stop met filmen van die persoon wanneer filmen niet gewenst is. Met daarbij je belofte dat je dat shot niet gebruikt wordt. Echt niet doen dan ook, want anders zou iemand in het ergste geval een rechtszaak tegen je kunnen beginnen. Dit geldt vooral voor het close filmen van iemand. Mensen op de tribune die klein zichtbaar zijn in je video horen bij het evenement. En wanneer duidelijk genoeg is dat je daar filmt, zouden mensen het zelf moeten komen aangeven, wanneer ze niet in beeld willen. En aan de andere kant van het veld (onder je) kunnen gaan staan. Bij grote wedstrijden staat in de kleine lettertjes van de club die je bezoekt dat er beelden gemaakt worden van het publiek en dat die gebruikt mogen worden.

Inzoomen op je voetbalwedstrijd

Een andere manier om close shots te krijgen ter afwisseling van je video, is inzoomen. Maar dan wel inzoomen op de goeie momenten. Dit vergt wel wat gevoel voor het spel en ervaring. Na doelpunten kun je veilig inzoomen op de doelpuntenmaker. En daarna bijvoorbeeld de gepasseerde keeper. Of de vreugde in de dug out. Doe dit tot een seconde of vijf voor de aftrap genomen wordt, om niets van het spel te missen.
Ook na een kans zou je kunnen inzoomen op degene die de kans had. Of op de keeper die redde. Maar op die momenten heb je minder tijd en zul je goed moeten kijken wanneer je weer snel uitzoomt, om niets te missen van het spel. Stel dat de keeper direct na de kans uitschiet in de voeten van een aanvaller die snel schiet en scoort. Dan wil je niet nog met een close van een andere aanvaller bezig zijn. Dan mis je een doelpunt. Kijk daarom langs de camera heen, terwijl je inzoomt en een close filmt. Je zult dus eigenlijk naar twee dingen tegelijk moeten kijken (naar je scherm of zoeker waarin je ziet wat je filmt en naar het veld) om te zien wat daar gebeurt, hoe snel het spel verder gaat. Met een schuin oog.
Een ander moment waarop je close ups kunt maken tijdens een wedstrijd is tijdens een blessurebehandeling. Die duren vaak lang genoeg om wat shots te maken van scorebord, dug-out of fans. Maar blijf de geblesseerde speler in de gaten houden om te zien wanneer het spel weer verder gaat.

Record

Stop tijdens de wedstrijd nooit met opnemen, wanneer je een voetbalwedstrijd gaat editen. Je zou na iedere kans en doelpunt op record kunnen drukken, kunnen stoppen met opnemen, bijvoorbeeld om te weten waar een kans of doelpunt eindigde, maar dat is een risico. Het gaat je dan namelijk gebeuren dat je weer op record denkt te drukken, terwijl dat niet zo is. Waardoor je een heel stuk van de wedstrijd mist, niet opgenomen blijkt te hebben. Druk dus op record een minuutje voor de aftrap, check dubbel of je camera echt ‘loopt’, en stop pas met opnemen wanneer de helft al even afgelopen is. Ook na het affluiten wil je natuurlijk nog even emotie doorfilmen.

Interviews

Leuke extra’s zijn ook de interviews achteraf. Gewoon wat korte quotes over de wedstrijd. Over de blijdschap. Over mooie of gekke momenten. Wanneer je dat in een rustige hoek van het veld doet, zonder het geluid van anderen er doorheen, kan dit zelfs met je cameramicrofoon, wanneer je alleen de antwoorden gebruikt en de geïnterviewde lekker dicht en close in beeld bij de camera staat. Perfecte audio hoeft natuurlijk niet, voor een samenvatting van een amateurwedstrijd. Maar wanneer je de mogelijk hebt, sluit dan een (handheld) microfoon aan.

Een voetbalwedstrijd editen

Wanneer je software hebt om beelden te editen, zou ik eerst al je bestanden inladen en vervolgens de hele wedstrijd op je tijdlijn zetten. Met een snelheid van keer twee, de dubbele afkijksnelheid, kun je dan op zoek naar kansen, acties en doelpunten. Naar de highlights in de wedstrijd. Nadat je je tussenshots die je voor de wedstrijd filmde hebt bekeken en op maat geknipt. Nadsat je die lelijke camerabeweging of persoon die zich wegdraait van de camera er af hebt gesneden. Iedere keer dat je van een bepaalde plek op het veld naar diezelfde plek verder gaat in je samenvatting kun je daar een tussenshot tussen editen. En iedere keer dat je een actie meer dan de moeite waard vindt, kun je er een slowmotion van maken. En vergeet de Ken Burns mogelijk niet. De mogelijkheid om een shot pas in de montage in te zoomen. Pas wel op met teveel kwaliteitsverlies dan. Voor teveel onscherpte. Tenzij de actie of het doelpunt zo uniek is, dat je die liever onscherp, close in beeld wilt hebben, dan te wijd en scherper.

Titels

Wanneer je een samenvatting er nog professioneler uit wilt laten zien, kun je titels monteren in je video. De score bovenin beeld bijvoorbeeld. Of een tweede helft titel. Naamtitels bij degene die geïnterviewde worden, ook leuk. En een titel met verwijzing naar de site van je club, of naar een kanaal waarop meer te zien is van je team.

Commentaar

Altijd al eens sportcommentator willen zijn? Dan is dit je kans. Ga een gefilmde voetbalwedstrijd editen en probeer die samenvatting eens in te spreken. Je zult ontdekken dat het niet makkelijk is om iedere speler heel snel te herkennen en te benoemen. En het is ook niet makkelijk om goed met het beeld mee te praten. Het liefst enthousiast. Aanvullend. En met wat humor. want dat scoort hoor. Kijk en luister maar eens naar de wedstrijdvideo’s van Creators FC die ik maak. En al die geweldige reacties die er onder staan.
Natuurlijk, jij speelt vast niet in een team vol bekende Youtubers, maar hebt er vast gasten of dames bijzitten die net zo grappig, goed (of slecht) zijn.

Succes en veel plezier met filmen en editen.

Ik help je daarbij graag!

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/wp-admin/post.php?post=7257&action=edit

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?