Ieder jaar sneuvelen er vele koppels op tv. Want net als in een goed huwelijk moet je elkaar daarvoor wel goed aanvoelen. Al een tijd kennen. De ruimte geven. En aanvullen. Dat heeft tijd nodig. En die tijd wordt duo’s op tv zelden gegund. Van een serieuze trainingsperiode samen, is vaak geen sprake. Duo presentatie: Begin er niet aan.

Duo presentatie

Jeroen Pauw en Paul Witteman worden vaak genoemd als duo dat wel goed samen presenteerden. En wat langer terug Barend en Van Dorp. Zelf vind ik Charles Groenhuijsen met Carrie ten Napel een prima koppel. Dat deze duo’s goed vallen bij de kijker heeft verschillende rededen.
Ten eerste kenden de eerste vier genoemde mannen elkaar al goed. Ten tweede hadden ze een duidelijke rolverdeling die paste bij hun karakters. Ten derde verschillen de twee behoorlijk van elkaar.  En ten vierde vulden ze elkaar zelfs visueel aan. Barend en Van Dorp waren bijvoorbeeld een soort Dikke en de Dunne, Stan Laurel en Oliver Hardy. Kleine Frits was de drukke dunne, Henk de stillere, steviger ogende presentator met volle baard.
Belangrijk hierbij is dat de ego’s ongeveer even groot zijn of dat iemand het ok vindt dat de ander een groter ego heeft of etaleert. Het is de reden dat ik als beginnende presentator naast ervaren NOVA en NOS Laat presentatoren kwam te zitten en niet de oudere, ervarener sportcollega’s. Over bepaalde koppels dachten mijn tv-bazen toen al: Duo presentatie: Begin er niet aan.

Mijn duo partners

Ik heb daarom als broekie al, duo presentaties mogen doen met Paul Witteman, Charles Groenhuijsen, Maartje van Weegen, Gijs Wanders, Sascha de Boer en Harmen Siezen. Op Sascha na, waren die allemaal een stuk ouder dan ik. Van allemaal heb ik dan ook (dank daarvoor🙏🏼) heel specifieke dingen geleerd. Maar niet zozeer over duo presentatie.

Leermomenten

Maartje van Weegen ontleedde teksten heel grondig, voordat ze die teksten live op tv oplas. Zij leerde me als eerste welke woorden een klemtoon moeten krijgen in een zin. En vooral waarom. Tip: Denk na over je teksten, zeker wanneer je die van autocue gaat lezen of uit je hoofd geleerd gaat opzeggen op camera. En leer waarom een woord een klemtoon moet krijgen om het beste effect te bereiken (Daarover in een ander blog meer).
Paul Witteman gaf me aan hoe belangrijk goed luisteren is tijdens een interview. Dat klinkt als een open deur, maar besef hierbij wel dat je als tv presentator, niet alleen moet luisteren naar een gast, maar op het zelfde moment ook moet luisteren naar een eindredacteur en een regisseur in je ‘oortje’. Daarnaast moet je met een schuin oog de floormanager in de gaten houden. En een beeldscherm, om te zien wat er ‘actual’ is, welk beeld op dat moment vertoond wordt aan mensen thuis. Tegelijkertijd moet je de lengte van je gesprek in de gaten houden en weten wat er na je gesprek volgt. Wat je dan gaat aankondigen. Het is net een vak, dat presenteren.
Gijs Wanders is vooral heel sociaal bewogen. Het presenteert prettig om zo’n zachte persoonlijkheid naast je te hebben.
Harmen Siezen liet me lachen met zijn droge humor. Hij presenteerde zware onderwerpen, maar vergat de lach buiten uitzendingen om nooit.
Sascha de Boer (zie foto) liet me voelen dat het belangrijk is om gewoon een fijn, positief persoon naast je te hebben. En dat er andere dingen belangrijk en mooi zijn, dan met je kop op tv komen.

Succesvol

Paul, Charles, Maartje, Gijs, Sacha, Harmen; Wij werden naast elkaar gezet, zonder ook maar één keer met elkaar geluncht te hebben. Laat staan serieus geoefend te hebben met elkaar. Geen van de koppels in NOVA of NOS Laat werd dan ook een groot succes. We presenteerden als 1+1 in plaats van 3. We versterkten elkaar niet. Terwijl dat zeker wel had gekund. Wanneer we elkaar eerst een beetje beter hadden leren kennen. Hadden geoefend voor we live op tv kwamen in duovorm.
Inmiddels maken koppels wel wat meer trainingsuren met elkaar, maar nog niet voldoende. Het is modern om programma’s in duo’s te presenteren, maar 1 + 1 is nog steeds de norm.
Mijn tip is daarom: Ga niet mee met die moderne trend wanneer je presentatoren of hosts nodig hebt. Duo presentatie: Begin er niet aan. Tenzij jij wel dat lang gezochte, zeer succesvolle duo in huis hebt.

 

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/presenteren-met-autocue/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?