Lees deze blog en je kunt direct beter geluid opnemen. En dus veel professioneler klinken. Deze basiskennis zou iedereen moeten hebben en kunnen toepassen. Iedereen die weleens spreekt of zingt in een microfoon. Belangrijk om eerst te weten en beseffen is dat je geluid op verschillende manieren kunt opnemen. In deze blog nuttige basisinformatie die je zou moeten hebben over de juiste afstand tot je microfoon. Afstand tot een:

  • Dassspeld microfoon
  • Microfoon met plopfilter
  • Handheld microfoon

Let’s go.

De juiste afstand tot je dasspeld microfoon

Een dasspeld microfoon wordt ook wel een lavelier mic genoemd. Of revers microfoon. Die laatste naam geeft al aan waar je zo’n kleine microfoon op hoort te spelden. Inderdaad, op je revers. Op je kraag. Of in die buurt. Met het klemmetje dat er aan vast zit. Maar waar dan precies?
Een goede vuistregel is….. op een vuist afstand onder je kin. Uiteraard het liefst omhoog gericht, richting je mond. Maar meestal zijn goede lavalier mics zo professioneel (omnidirectional) , dat ze het geluid van een pratend persoon bij wie de mic is opgebracht ook prima opnemen wanneer die mic niet precies richting de mond wijst. Als ie maar op ongeveer een vuist afstand van de mond is geplaatst.
In een volgende blog leg ik uit wanneer je het beste kunt kiezen voor dit soort microfoon. En, ook heel belangrijk, waar je op moet letten, wanneer je een bepaalde mic gebruikt.

De juiste afstand tot een microfoon met plopfilter

In inspreek studio’s wordt meestal een kwalitatief hoogwaardige, grotere microfoon gebruikt dan een lavalier mic. Meestal voor zang of het inspreken van een video. Het is dan een microfoon op een statief. Een microfoon die je zelf niet hoeft vast te houden. Steeds meer mensen hebben ook thuis zo’n microfoon. Succesvolle youtubers bijvoorbeeld ook.
De beste afstand voor het inspreken kun je zelf aangeven en testen door de volgende truc. Maak een vuist met je hand. Strek vervolgens je pink en je duim. De afstand tussen het uiteinde van die twee vingers is de beste afstand tussen je mond en de microfoon. Wanneer je ongeveer op een zelfde niveau blijft praten of zingen.

De juiste afstand tot een handheld microfoon

Een handheld microfoon kun je gebruiken om zelf in te praten of in te zingen, of om onder iemand anders mond te houden. Het geeft je de flexibiliteit om interviews mee te doen bijvoorbeeld en zelf de regie te houden. Zo kun je een lang antwoord van iemand afkappen door de microfoon simpelweg bij de geïnterviewde weg te halen.
De afstand tussen jouw mond en de mic moet daarbij wel ongeveer dezelfde zijn als de afstand van de mic tot de mond van de ander. Dat klinkt logisch, maar wordt heel vaak niet goed gedaan. Zelfs de mic op steeds dezelfde afstand houden bij de eigen mond wordt vaak vergeten. Terwijl dit heel belangrijk is om goed, prettig geluid te krijgen. Om te voorkomen dat mensen afgeleid raken door het slechte geluid en afhaken.
Voor de beste afstand, het beste geluid, kun je een handheld mic het beste ter hoogte van de punt van je kin houden. En ongeveer onder de punt van je neus.  Zelf hou ik de mic zelfs vaak licht tegen mijn kin aan. Daarom heb ik nu een kuiltje in mijn kin. Een Cuiltje inderdaad. Door te voelen waar de mic is, houdt van Cuilenborg makkelijker dezelfde afstand in alle omstandigheden. Wanneer je ineens om kijkt bijvoorbeeld. Dan draait mijn handheld mic bijna automatisch mee met mijn hoofd door het lichte contact met mijn kin. En schuift er niet overheen met een vervelend bijgeluid als gevolg.
Zelfs op nationale televisie zie ik nog steeds presentatoren en verslaggevers die de mic te ver van hun mond houden. Te laag en ver van hun mond. Of juist voor hun mond. Hun mond zo afdekken. Wat het heel lastig maakt voor liplezers, doven en slechthorenden om te zien wat er gezegd wordt. Maar ook voor goedhorenden is het prettiger om iemands mond te zien, terwijl die persoon spreekt. Of zingt.
En vergeet uiteraard niet de mic bij de mond van de ander te houden, wanneer die spreekt en jij stil bent. Klinkt logisch, maar zelfs dat wordt op het hoogste niveau nog wel eens vergeten.

Let op

  • In deze blog beschrijf ik de afstand tot de drie meest gebruikte microfoons. Er zijn nog meer mics. Stel me gerust vragen als je daar meer over wilt weten.
  • Deze tips zijn algemene richtlijnen. De ene persoon praat harder dan de ander. Of zingt op bepaalde momenten luider. Dat verschil kun je opvangen door het niveau waarmee je opneemt wat omhoog of omlaag te brengen. En door een handheld mic iets verder van je mond te houden bij een uithaal. Maar om dat goed en consequent te doen, vergt veel oefening en ervaring. Of een geluidsman of -vrouw.
  • Verschillende omstandigheden zorgen ervoor dat je een mic soms wat dichter bij of juist wat verder kunt houden van je mond. In een stadion vol zingende en schreeuwende mensen, is het bijvoorbeeld beter om de mic wat dichter bij je mond te houden (en de mond van de andere spreker). Doe eerst een test om te zien hoe hard of zacht het geluid doorkomt en pas je opnameniveau daar op aan. Ga niet (ook een veelgemaakte fout, zelfs op tv) harder schreeuwen met veel geluid om je heen, maar hou de mic wat dichter bij je mond en neem het geluid iets harder op. Want anders wordt het geluid ‘overstuurd’. Wat heel onprofessioneel klinkt. En waar geluidstechnici overstuur van raken.

Succes met opnemen!

Ik help je daarbij graag.

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/geen-commentaar-zorgt-voor-meer-kijkplezier/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen?