De beste lengte voor je video? Goeie vraag. Om antwoord te geven, moet ik eerst een paar noodzakelijke tegenvragen stellen. Jouw antwoorden hierop zijn namelijk noodzakelijk om succes te hebben met je video’s.

  • Waar wil je je video gaan gebruiken? Op welke platforms ga je um inzetten?
  • Met welk doel?
  • Wat wil je vertellen?
  • En hoe?

Maar ook zonder antwoorden op deze vragen, kan ik je in deze blog belangrijke basisinformatie geven.

Is kort, korter kortst de beste lengte voor je video?

Sinds het begin van de film zijn de afzonderlijke shots steeds korter geworden. Als jonge editor van sportwedstrijden bij Studio Sport kreeg ik in de jaren ’90 de opdracht om tussenshots (shots van publiek bijvoorbeeld) niet korter dan drie seconden te maken. Maar via muziekclips op MTV werden drie seconden al snel een seconde. En later zelfs een halve seconde. Voor korte video’s (en dus geen speelfilms) geldt in de basis hetzelfde. Ze werden steeds korter. Net als shots in speelfilms.
De reden hiervoor is dat je mensen makkelijker vast kunt houden, laten doorkijken, met steeds andere shots na elkaar. Mensen moet je blijven prikkelen met afwisseling. Maar ook omdat mensen steeds minder tijd hebben om de overkill aan korte video’s op internet allemaal te kijken. Waar bedrijfsvideo’s eerst halve documentaires waren en vervolgens een minuut vijf als lengte krijgen, ging het daarom de laatste jaren naar een minuut of twee. En korter. Mensen zijn ook gewend geraakt aan kortere shots.

Verhaal of indruk

Wanneer je snel even een indruk wil geven van bijvoorbeeld een bepaald product, kun je prima een video (laten) maken van een seconde of dertig of twintig. Reclame’s hebben niet voor niets vaak deze lengte.
Maar de laatste jaren is het belang van storytelling terecht steeds meer benadrukt. Verhalen raken je. Verhalen blijven hangen. Ook mini verhalen. Alleen is een verhaal goed in een aantal seconden vertellen lastig. Daar heb je meestal net wat meer tijd voor nodig.

Advies lengte 

Mijn advies is daarom om een video, waarin je slechts één informatiepunt wilt overbrengen of een video waarin je slechts een snelle indruk wilt geven van je product, bedrijf of evenement, het beste een lengte kan hebben van een half minuutje. Maar wanneer je een verhaal(tje) te vertellen hebt, zou ik een minuut adviseren. Max twee.
Mocht je iemand willen (laten) interviewen en uitgebreider en inhoudelijker aan het woord willen laten, zou ik aan een lengte van drie tot twintig denken. Waarbij het in alledrie de videovormen en lengtes belangrijk is om een vorm te vinden waardoor de kijker geboeid blijft.

Bonus tip 

Vaak willen mensen teveel vertellen. In te weinig tijd. Ik heb zelf ook die neiging. Uit enthousiasme. Maar het gevolg is dan vooral dat er gehaast heel veel informatie achter elkaar over de kijker heen wordt gegoten. En die kijker al snel afhaakt. Kies daarom van te voren goed welke informatie eigenlijk overbodig is. ‘Kill your darlings’ noemen ze dat.
En denk er eens over om niet één wat langere, maar meerdere korte video’s te (laten) maken. Knip wat je wil vertellen op in verschillende thema’s. Dat klinkt als meer werk en hogere facturen van de filmmaker, maar dat hoeft niet zo te zijn. Integendeel. Wanneer je een heel lang verhaal in korte stukjes opneemt, is dat vaak makkelijker en dus minder tijdrovend dan een verhaal in één keer helemaal opnemen. Omdat dat laatste vaak meerdere keren opnieuw moet.
Bovendien zul je in totaal veel meer views hebben met tien video’s van een minuut dan met je video van tien minuten. Zul je er meer reacties op krijgen. Meer succes. En je hebt op deze manier tien video’s en tien momenten om video content te posten. Je kunt er dus ook nog eens even mee vooruit.

Maar verzin eerst antwoord op de vragen in de eerste alinea. Daarop kan de precieze lengte van je video nog beter worden afgestemd. Omdat sommige social media een minimale of maximale lengte hebben bijvoorbeeld.
Daarover meer in een ander blog.

Ik help je graag met kiezen!

Lees ook mijn blog over storytelling: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/wat-kost-een-video/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

 

Vragen?