Met dit ezelsbruggetje gaan je video’s beter scoren. Hou je huidige video’s eens even tegen het licht en vraag je af of jij er aan voldoet.
Een week heeft zeven dagen, een goede video zeven lagen. Dit zijn de basis lagen van goede video:
- Bewegend beeld
- Algemeen geluid
- Muziek
- Sound design
- Voice-over
- Titels
- Logo’s
Een goede video is dus als een gevarieerde week. Lagen en Dagen. Een week en video hebben er zeven. Door alle lagen te gebruiken wordt je video veel professioneler. Veel afwisselender. Door de verschillende lagen kom je ook hoger in de algoritmes op internet en sociale media. Word je eerder gezien. Vaker gezien. En zullen mensen eerder je product of dienst willen. Door het gebruik van de basis lagen van goede video. Dit is de korte uitleg per dag. Per laag.
Bewegend beeld (video/film)
De kracht van video ten opzichte van tekst en beeld is dat een video bestaat uit bewegend beeld. En beweging houdt je ogen vast. Goed gemonteerd blijf je kijken, blijf je benieuwd naar het volgende shot. Bewegend beeld is de basis van de enorme kracht van video. Dit is de basislaag. De eerste dag van de week. Maar een week en video hebben er zeven. Verder met de andere basis lagen van goede video.
Algemeen geluid mag niet ontbreken in de basis lagen van goede video
Het geluid dat wordt opgenomen terwijl je filmt is het algemeen geluid. Algemeen geluid is het geluid van bijvoorbeeld de golven aan zee en het geroezemoes van mensen in de stad. Algemeen geluid geeft sfeer aan je video. Sfeer die past bij de beelden. Maar algemeen geluid kan ook storend zijn. Wanneer je niet weet wanneer je het moet gebruiken. Of hoe hard of zacht. Kennis van audio is noodzaak, wanneer je een goede video maakt of laat maken.
Muziek geeft sfeer in de basis lagen van goede video
Muziek geeft extra sfeer aan je beelden. Muziek kan zelfs de basis zijn waarop je video gemonteerd wordt. Of zachtjes worden toegevoegd aan de film. Het is belangrijk om aan te voelen welke muziek past bij wat je wil uitstralen. En wanneer je welke muziek mag gebruiken. Er zitten rechten op commerciële nummers. Wanneer je geen kennis hebt daarvan, kan je video vaak geeneens gebruikt worden. Met de juiste kennis gebruik je precies de goede rechtenvrije muziek die je video extra professionaliteit en sfeer geeft. En daarmee een goed gevoel bij je kijkers over je bedrijf, product of evenement.
Sound design
Om bepaalde momenten in een video te versterken, gebruik je sounddesign. Sounddesign zijn geluidseffecten die je achteraf in een video monteert. Het zijn de krenten die je videopap extra lekker maken. Gebruik je de verkeerde geluidseffecten, dan ontkracht dat je video. Zet je ze op de verkeerde plaats dan kijkt en luistert dat niet lekker. Gebruik je er teveel, dan kan je video een kermis worden. Maar sound design wel goed gebruiken, voegt echt iets toe.
Voice-over
Je kunt een boodschap op verschillende manieren vertellen. Waarbij beeld de basis is in een video. Extra informatie kun je geven door een voice-over te gebruiken. Iemand die informatie (buiten beeld) inspreekt. Wanneer je iemand daarvoor gebruikt die een prettige stem heeft, weet hoe hij klemtonen moet gebruiken. pauzes, kortom een professionele voice is, versterkt dat je video.
Titels
Sommige mensen zijn heel beeldend ingesteld, anderen auditief. Er zijn dus mensen bij wie vooral beelden blijven hangen, maar ook mensen die gespitst zijn op wat wordt gezegd. Daarnaast helpt het meestal om informatie in beeld te brengen door middel van titels. Dat kan ondertiteling zijn van de volledige teksten die worden uitgesproken in de video, maar dat kunnen ook alleen kernwoorden zijn die groter in beeld worden gebracht. Titels zorgen ervoor dat de informatie nog meer blijft hangen bij mensen. En het is noodzakelijk wanneer je video wordt afgespeeld op plekken waar je niet naar de audio kunt luisteren. Op een scherm van een druk bezochte beurs bijvoorbeeld. Of op iPhones van mensen die het geluid uit hebben staan om de omgeving niet te storen. Daarnaast staat het gewoon professioneel.
Logo’s
Om je merk te branden heb je waarschijnlijk een logo. Zo’n logo is goed te gebruiken in video’s. Je zou de eerste drie seconden van je video dat logo groot kunnen laten zien, het liefst geanimeerd, met een effect waardoor dat logo in beeld komt (vergeet daarbij niet een audio effectje als een ‘woosh’ te monteren). Je kunt je video ook afsluiten met je logo. Beeldvullend bijvoorbeeld. Of op de helft van je beeld met daarnaast informatie over je bedrijf (de call to action). Je kunt je logo ook gedurende de hele video laten zien. Klein rechtsboven bijvoorbeeld. Waarbij het mooier is om dat transparant te doen in plaats van met een vlak er omheen. Wanneer je dit niet te afleidend groot doet, is je logo de hele video te zien. Zal dat logo in de hersenen van kijkers ‘gebrand’ worden. En extra voordeel is dat mensen je video niet zomaar, illegaal kunnen gaan gebruiken, zonder dat je door dat logo ziet dat het een video van jou is. Laat daarom je logo zien. Maar dat is log(o)isch.
Een week heeft zeven dagen, een video zeven lagen. Dat is de richtlijn voor een goeie, gevarieerde video waarmee je zult scoren.
Ik wens je dagelijks succes!
En help je daarbij graag!
Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/meer-leads-met-e…call-to-action-3/
Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured
Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.