Zou je eindelijk eens CONCRETE tips willen krijgen voor goeie storytelling? Tips om je video’s echt beter te maken? De meeste ‘adviseurs’ komen niet veel verder dan je vertellen dat storytelling zo belangrijk voor je is. Dat je je verhaal moet vertellen. Persoonlijk het liefst. Dat een goede video daarbij onmisbaar is, zul je ook wel eens gelezen hebben. Maar wanneer is een video dan goed? Hoe vertel je een verhaal door middel van beeld? Heb kennis van video kaders voor een goeie storytelling.

Concrete video tips voor goeie storytelling 

Heel eerlijk: Voor het maken van een goede video is veel kennis nodig. Boeken vol kennis. Teveel om in een blog te noemen.
Het goede nieuws: Een van de belangrijke basisregels voor filmpjes waarmee je je al snel kunt onderscheiden, beschrijf ik graag in deze blog.
En dat is: Kennis van de verschillende kaders die je kunt maken terwijl je filmt. En het gebruik van video kaders voor goeie storytelling.

Video kaders als concrete tip voor goeie storytelling?

Een kader is de uitsnede van je beeld. Heel simpel. Het beeld dus dat binnen je ‘beeldlijst’ valt. En wat te zien is in dat beeld kun je verdelen. En begrip van die verdelingen video kaders is noodzakelijk voor goeie storytelling

Welke video kaders voor goeie storytelling zijn er?

In de basis heb je: totaal-, medium- en close- shots. En daarmee verschillende kaders.  Je zou ze verder kunnen opsplitsen en het bijvoorbeeld hebben over ultra wijde shots en extreme close-ups, maar voor nu helpt het om goed te beseffen dat je onderwerpen op verschillende manieren in beeld kunt brengen. Het beste is om te gaan herkennen in ieder shot is door een persoon voor je te zien die je gaat filmen.
Wanneer je die persoon volledig, van kop tot teen in bijvoorbeeld een uitgestrekt landschap zou filmen, is er sprake van een totaal beeld van die persoon. Wanneer je die persoon vanaf zijn of haar middel tot de kruin zou filmen is er spraken van een medium shot van die persoon. En wanneer het hoofd van die persoon in beeld is, spreek je van een close shot. Helemaal inzoomen op bijvoorbeeld een oog is een extreme close-up.
En nu komt het: Door de verschillende uitsnedes goed te gebruiken kun je je verhaal veel krachtiger maken. Of juist volledig ontkrachten bij verkeerd gebruik. Maar hoe doe je dat dan, een verhaal vertellen door het gebruik van de juiste kaders in de juiste volgorde monteren?

Hoe vertel je een verhaal door het juiste gebruik van kaders?

Vooral door te bedenken van de volgorde van je shots doet met de kijker. Met het verhaal dat he vertelt. De klassieke manier is de volgende. En met goede redenen. Stel je ziet eerst een shot van een heuvelachtig landschap met daarin een prachtig landhuis. Vervolgens zie je een ruime slaapkamer met daarin twee personen. Daarna zie je de twee personen om de beurt in beeld. Eerst medium. En daarna close. Terwijl ze steeds meer ruzie maken. Zo bouw je een. verhaal op.
Om een goed journalistiek verhaal te vertellen zijn wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe belangrijke vragen die in de tekst allemaal beantwoord zouden moeten worden. Hetzelfde geldt voor een verhaal in beeld.
Er zijn vervolgens honderden variaties die je kunt gebruiken op je shots zoals inzoomen, uitzoomen, drone gebruik, slidershots, kraanshots, maar besef van de basis gaat je flink helpen om een verhaal goed te vertellen door middel van beeld. Besef van de manier waarop je een story beeldend vertelt is key voor het succes van je video. Gebruik video kaders voor goeie storytelling.

Succes met het kiezen van je kaders.

Ik help je daarbij graag!

Lees ook: https://evcmultimedia.nl/tips-tricks/tips-over-storytelling-waar-je-echt-wat-aan-hebt/

Dit is de link naar het Youtube kanaal waarop ik allerlei voorbeelden heb staan van video’s die ik maak: https://www.youtube.com/c/EVCMultiMedia/featured

Met mijn artikelen probeer ik je te helpen. Graag geef ik basistips. Reik ik quick-wins aan.
Ik pretendeer niet om hier complete adviezen uitgeschreven te hebben.
Graag geef ik je persoonlijk meer informatie om nog beter te scoren.

Vragen? Stuur gerust een WhatsApp'je